Boring clam

De saaie clam, krokus clam, crocea clam of saffraan gekleurde clam is een soort tweekleppige in de familie Cardiidae. Het is inheems in de regio Indo-Pacific. Het wordt soms gevonden in het aquarium handel, waar het wordt vaak simpelweg aangeduid als crocea.

Beschrijving

De saaie clam is de kleinste clam in de onderfamilie Tridacninae en groeit tot een maximum shell grootte van 15 cm. Het heeft twee dikke kleppen verbonden door een scharnier die typisch tussen een derde en minder dan de helft van de breedte van het reservoir. Schelpen zijn meestal licht tot matig verlengen, en het dier is sterk opgedreven, vooral in de buurt van de scharnieren. De bovenste klep 6 om 10 flattish plooien die grijpen aan de rand met gelijke plooien op de onderste klep zodat deze samen kunnen klemmen en de schaal kan goed sluiten. De onderste klep heeft sleuven waardoorheen de byssal draden ontstaan ​​die het dier vast aan de zeebodem. Deze clam graaft in het substraat en dit proces heeft de neiging om weg te dragen het buitenoppervlak van de kleppen en glad ze af. Zij kunnen ook vervormd raken door gravende in substraten van ongelijke hardheid.

De kleur van de kleppen is meestal grijs-wit, soms met een vleugje roze-oranje, geel of oranje kleur -dit kleuring kan een band in de buurt van de top marge vormen, vooral op het inwendige oppervlak. De mantel, de zachte lichaam wand, die de interne organen van het dier omvat, projecten uit tussen de kleppen wanneer ze open zijn en is helder gekleurd. Het kan verschillende tinten blauw, groen, paars, goud, oranje of bruin, vaak patroon met vlekken, strepen of kronkels. Het heeft vele kleine uitsteeksels op het blootgestelde oppervlak en een rij eenvoudige ogen nabij de rand. De inhalent sifon, waardoor water wordt getrokken in de shell, wordt omringd door vele kleine tentakels en de exhalent sifon is vaak lang en buisvormig.

Verspreiding en habitat

De saaie clam is inheems in de Indo-Pacific. Zijn gamma strekt zich uit van Maleisië, Vietnam en Japan naar Indonesië, de Filippijnen, Palau, Nieuw-Guinea, Australië, de Salomonseilanden en Vanuatu. Op een gegeven moment werd bekend van Guam en de Noordelijke Marianen, maar het kan nu plaatselijk uitgestorven in deze locaties. Zijn typische leefgebied is ingebed in massieve koralen.

(0)
(0)
Commentaren - 0
Geen commentaar

Voeg een reactie

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha