Kleine-toothed sportieve maki

De kleine tanden sportieve maki, of kleine tanden wezel maki, is een soorten primaten in de familie Lepilemuridae die graag alle lemuren is endemisch in Madagaskar. De soort leeft in dichte regenwoud in het zuidoosten van Madagaskar, en kan worden gevonden in Ranomafana en Andringitra National Parks. Beschreven in 1894, was het ofwel een ondersoort of taxonomische synoniem van de Grote Wezelmaki beschouwd als het grootste deel van de 20e eeuw. Fylogenetische studies ondersteunen niet alleen de status van soorten, maar ook suggereren dat het de enige oostelijke Malagasi sportieve maki die nauwer verwant is aan westerse dan aan andere oostelijke soorten.

Volgens de oorspronkelijke beschrijving, sommige van de tanden kleiner dan die in andere sportieve maki's. Het is relatief groot voor een sportieve maki, en is het moeilijk om visueel te onderscheiden van de Grote Wezelmaki. De soort weegt tussen de 0,9 en 1,2 kg en meet 55-64 cm van kop tot staart. Zijn vacht is overwegend rood-bruin of kastanje kleur, met een donkere streep loopt van zijn hoofd naar beneden haar rug. De onderkant en de hals zijn lichter van kleur. Net als andere sportieve lemuren, het is 's nachts, slapen in verborgen knopen van de vegetatie en de boom gaten. De kleine tanden sportieve maki is eenzaam en eet bladeren, vruchten en bloemen.

Als gevolg van recente taxonomische veranderingen en een gebrek aan duidelijkheid over de omvang van de bevolking en het bereik, wordt het vermeld als "Data ontoereikend" door de Internationale Unie voor het behoud van de natuur. Het wordt ook beschermd door de internationale commerciële handel in het kader van CITES-bijlage I. De belangrijkste bedreigingen zijn habitatverlies om slash en burn landbouw en de jacht.

Taxonomie en fylogenie

De kleine tanden sportieve maki of kleine tanden wezel maki, een lid van de sportieve maki geslacht, werd voor het eerst beschreven in 1894 door Charles Immanuel Forsyth Major, op basis van een exemplaar gevonden in de Ankafana Bos in de oostelijke wijken van de vroegere provincie Betsileo in het centrum van Madagaskar. Hoewel Forsyth Major niet uitdrukkelijk de oorsprong van zowel de wetenschappelijke naam of de volkstaal naam, heeft hij er rekening mee dat het had kleiner molaren ten opzichte van andere sportieve lemuren. De soortnaam microdon is afgeleid van de oude Griekse micro-, wat "kleine" en -odon, wat "tand."

Tot in de jaren 1990, was er een geschil over de taxonomische status van de soort. Voor veel van de 20ste eeuw, werd de kleine tanden sportieve maki beschouwd als een ondersoort van de Grote Wezelmaki. In zijn boek De Primaten van Madagaskar uit 1982, primatoloog Ian Tattersall afgeweken van de traditionele opvatting door te overwegen L. microdon een synoniem van de Grote Wezelmaki, terwijl ook het herkennen van slechts een enkele soort van sportieve maki. Tattersall baseerde zijn beslissing over wat hij beschouwde als een gebrek aan gedetailleerde anatomische studies en veldonderzoek, terwijl ook factoring in de moeilijkheid in het observeren van de dieren in het wild, de aanwezigheid van slechts subtiele verschillen tussen museum exemplaren, en zijn eigen onwil om te overwegen verschillen in karyotypes als reden voor het definiëren van verschillende soorten. Echter, primatologist Russell Mittermeier, et al. in Lemuren van Madagaskar, taxonoom Colin Groves in zoogdieren van de wereld, en anderen begunstigd herkennen van de kleine tanden sportieve maki als soort, terwijl ook het herkennen van een totaal van zeven sportieve maki soorten.

Een cytogenetische studie van Nicole Andriaholinirina, et al. gepubliceerd in 2005 toegevoegd sterke steun aan de soort status van de kleine tanden sportieve maki door aan te tonen dat zijn karyotype was onderscheiden van alle andere sport maki soorten. De soort heeft 24 chromosomen; de autosomaal paren bestaat uit acht dat meta- of submetacentric en drie kleinere acrocentric paren. Zowel de X- en Y-chromosomen acrocentric. De studie toonde ook aan dat de kleine tanden sportieve maki was de sportieve maki soorten die het meest genetisch onderscheiden van de Grote Wezelmaki, ondanks hun gelijkaardige verschijning. Een totaal van 18 chromosomale herrangschikkingen onderscheid tussen de twee species, wat aangeeft dat wanneer de twee deelden dezelfde range, hybriden ofwel volledig steriel zou zijn of lijden sterk verminderde vruchtbaarheid.

In september 2006, Edward E. Louis, Jr., et al. kondigde de ontdekking van 11 nieuwe soorten van sportieve maki op basis van mitochondriaal DNA-gegevens. Elke nieuwe soorten gevolg van de splitsing van bestaande soorten. In het geval van de kleine tanden sportieve maki, de bevolking in Kalambatritra Reserve werd bekend als sportieve maki Wright, de bevolking als Andohahela National Park werd sportieve maki Fleurete's, de bevolking in Fandriana werd Betsileo sportieve maki, en de bevolking in Manombo Reserve werd James 'sportieve maki. De kleine tanden sportieve maki blijft een aparte soort, terwijl nog meer soorten zijn inmiddels beschreven, hoewel niemand binnen het bereik.

Tussen 2006 en 2009 werden drie studies gepubliceerd met de fylogenetische relaties tussen de sportieve maki's op te lossen. Cytogenetische en moleculaire studies in 2006 en 2008 geconcludeerd dat de kleine tanden sportieve maki meest nauw verwant is aan de Milne-Edwards 'sportieve maki. In 2009, een studie onderzocht alle bekende soorten, met inbegrip van de soorten die het meest recent beschreven, met behulp van twee stukken van mtDNA: de D-loop en een scala aan genen bekend als de VERLEDEN fragment. De resulterende gegevens plaatste de sportieve lemuren in vier groepen: afdeling A uit het noorden en het noordwesten van Madagaskar, sectie B van het noordwesten van Madagaskar, sectie C van west midden en zuiden van Madagascar, en sectie D uit Oost-Madagaskar. Alleen de kleine tanden sportieve maki gegenereerd tegenstrijdige resultaten bij vergelijking van de resultaten tussen de mtDNA en D-loop data. De gegevens uit het verleden plaatste het in deel B, terwijl de D-loop data plaatste het in deel C. De relatie tussen de kleine tanden sportieve maki, een oostelijke Malagasi species, en een groep van soorten uit de westkust van Madagaskar suggereert dat de voorouderlijke bevolking van de kleine tanden sportieve maki verspreid haar huidige assortiment van westerse Madagascar met rivier gangen. Echter, de tegenstrijdige gegevens over de relatie van de kleine tanden sportieve maki om ofwel deel B of deel C maken de precieze verspreiding route onzeker.

Fysieke beschrijving

Vergeleken met andere sportieve maki, de kleine tanden sportief maki relatief groot gewicht tussen 0,9 en 1,2 kg en 55 tot 64 cm van kop tot staart. Zijn kop-body lengte van 27-32 cm, en zijn staart maatregelen tussen de 25 en 29 cm. De soort is bijna identiek in kleur aan de Grote Wezelmaki en het is bijna onmogelijk om de twee te scheiden in het veld, behalve op basis van geografie. De kleine tanden sportieve maki heeft een donkere streep in het midden van zijn voorhoofd, dat lichter als het loopt langs de achterkant. Zijn vacht is dik en roodbruin, terwijl de onderkant en nek zijn bleek grijs-bruin, en soms hebben een gelig of geelachtig-grijze tint. De schouders en voorpoten hebben een heldere kastanje kleur. De kleur donkerder te winterappel tussen de schouders, tot aan de achterste ledematen en staart. De staart is donkerste aan het uiteinde. Sommige mensen worden gemeld aan een karakteristieke kraag van witte vacht hebben.

Net als alle sportieve lemuren, kunnen ze gemakkelijk worden verward met wollige lemuren, en soms met de veel kleinere dwerg lemuren. In tegenstelling tot de wollige lemuren, sportieve lemuren hebben opvallende oren, en ze missen de witte vlekken meestal te vinden op de dijen van wollige lemuren. Alle sportieve lemuren hebben lange benen in vergelijking met hun armen en romp en het gezicht is bedekt met korte haren.

Volgens een beoordeling van Henry Ogg Forbes in 1894, de soort verschilt van andere sportieve lemuren zoals de naam al doet vermoeden door het hebben beduidend kleiner molaren. Forbes beweerde ook dat in vergelijking met de Grote Wezelmaki, zijn knokige gehemelte is langer en heeft een depressie op de basis van de neus regio. Net als andere sportieve maki's, wordt de blindedarm vergroot, vermoedelijk om het blad-rijk dieet, wat meer kenmerkend grotere primaten verwerken.

Habitat en distributie

De kleine tanden sportieve maki is te vinden in het binnenland van het zuidoosten van Madagaskar, variërend van Ranomafana National Park zuidwesten naar Andringitra National Park. De Namorona rivier fungeert als de noordelijke grens van het bereik en de rivier Manampatrana kan fungeren als een zuidelijke grens, waar de soort lijkt te worden vervangen door de James 'sportieve maki. Verdere studies zijn nodig om het assortiment en de relatie te verduidelijken met andere sportieve lemuren in het zuidoosten van Madagaskar. De soort leeft in dichte regenwoud.

Een voorlopige studie aan Ranomafana National Park in 1995 gewezen op de kleine tanden sportieve maki kan voorkomen concurreren met wollige lemuren voor voedsel door te leven in meer verstoorde gebieden van het park. Wollige maki bevolkingsdichtheid bleek de verspreiding van soorten meer dan de beschikbaarheid van de slaap locaties beïnvloeden.

Gedrag en ecologie

Net als alle sportieve lemuren, de kleine tanden sportieve maki is nachtelijke, slapen in de boom holten of verborgen klitten van wijnstokken en bladeren tijdens de dag. De soort wordt beschouwd als solitair, en net als andere regenwoud woning sportieve lemuren, ze vocalize aanzienlijk minder dan sportief lemuren die in drogere bossen wonen. Andere gelijkenissen met de rest van de sportieve maki soorten zijn haar dieet van bladeren, vruchten en bloemen, de lage rust stofwisseling en de lage activiteitsgraad.

In het algemeen, roofdieren van sportieve lemuren onder dagactieve roofvogels en carnivoren, zoals de fossa. De enige geregistreerde geval van predatie op de kleine tanden sportieve maki was door een Henst de havik.

Behoud

De kleine tanden sportieve maki wordt vermeld onder CITES-bijlage I, die de internationale commerciële handel verbiedt. De IUCN oorspronkelijk genoteerd de soort als "Lower Risk", voor het eerst in 1996 onder de sub-classificatie "minste zorg", en vervolgens in 2000 onder de sub-classificatie "bijna bedreigd". Voorafgaand aan de taxonomische veranderingen die resulteerde in vele nieuwe soorten van sportieve maki, werd de kleine tanden sportieve maki beschouwd als een brede verspreiding te hebben, maar het assortiment is nu gedacht beperkter te zijn. Tijdens de evaluatie 2008, de omvang van de bevolking, de geografische bereik, en andere factoren waren onduidelijk, wat resulteert in de classificatie "data deficiënt". Gezien de bekende bedreigingen van de soort gezichten, en als de distributie beter wordt bekend, de IUCN stelt dat de soort kan verdienen "bedreigd" status in de toekomst.

Net als veel andere soorten van maki, wordt bedreigd met habitatverlies van slash and burn landbouw en door het verhogen van jachtdruk. Het wordt gejaagd met speren en wordt ook vastgelegd wanneer de bomen met slapen gaten worden gekapt. De kleine tanden sportieve maki is bekend voor te komen in zowel de Ranomafana en Andringitra Nationale Parken, maar het kan ook worden gevonden in Midongy du sud National Park. Echter, dit nationale park ligt aan de uiterste zuidkant van het geografische bereik en de sportieve lemuren kan er eigenlijk vertegenwoordigen een bevolking van sportieve maki Fleurete's.

Volgens de International Species Information System, werden geen kleine tanden sportieve maki in gevangenschap gehouden vanaf 2009.

(0)
(0)
Commentaren - 0
Geen commentaar

Voeg een reactie

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha