Rufous-bellied lijster

De rode-bellied lijster is een zangvogel van de lijster familie. Het komt voor in het grootste deel van het oosten en zuidoosten van Brazilië Maranhão zuiden naar Rio Grande do Sul staten, Bolivia, Paraguay, Uruguay en de noordelijke regio's van Argentinië.

Het is één van de meest voorkomende vogels in een groot deel van het zuidoosten van Brazilië, en wordt daar bekend onder de naam Sabiá-laranjeira. Het werd beroemd in de bekende eerste strofe van de Braziliaanse nationalistische gedicht Canção doen exilio genoemd. De rode-bellied lijster is de toestand vogel van São Paulo sinds 1966.

Deze soort is vernoemd naar zijn karakteristieke rood-oranje buik. Rufous-bellied lijsters kan een lengte van 25 cm te bereiken en een gewicht tot 68 g of 78 g, hoewel de gewichten van ongeveer 59 g voor mannen en 64 g voor vrouwen zijn meer gebruikelijk. In tegenstelling tot wat men zou verwachten van de eerder uitgesproken verschil in gewicht, de vrouwtjes zijn niet groter, alleen voller; de tarsus is eigenlijk een beetje korter dan die van mannen gemiddeld.

Gevonden in bossen en stedelijke beboste gebieden, het is een omnivoor vogel. Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit fruit en geleedpotigen, en het kan soms worden gezien bijwonen gemengde soorten eten schapen en bewegen door de struiken met veel andere vogels. Het is waargenomen om kibbelen met een gemeenschappelijke marmoset in het struikgewas over voedsel gespoeld door een leger mier kolom, maar dit was tijdens het droge seizoen, wanneer vruchten zijn schaars.

Het bouwt een open-cup nest, soms recht op de bosbodem, soms meer dan 20 meter hoog in een boom, maar meestal 4-5 meter boven de grond. In de Yungas van NW Argentinië, nestelen zich in het regenseizoen van oktober tot maart, met de meeste vogels fokken in november-december. De drie, soms twee eieren zijn ongeveer 27-28 van 20 mm en weegt c.5.7-5.9 gram per stuk. Ze worden gedurende ongeveer 12-13 dagen, en jonge duurt ongeveer zo lang weer untlil ze uitvliegen. Incubatie is uitsluitend door de vrouw, die veel tijd doorbrengt op het nest. De nestvogels worden bijgewoond door beide ouders echter; als de jonge buurt vliegvlug worden ze elke 5-7 minuten gevoed of zo gemiddeld. Predation kan een belangrijke oorzaak van falen brood; in de zuidelijke Andes Yungas werd opgemerkt vooral hoog tijdens de genesteld tijd en veel minder belangrijk tijdens de incubatie te zijn.

Deze gemeenschappelijke en brede soort wordt niet beschouwd als bedreigd door de IUCN.



Voetnoten

  • ^ BirdLife International. "Turdus rufiventris". IUCN Rode Lijst van Bedreigde Soorten. Versie 2013,2. Internationale Unie voor behoud van de natuur. Ontvangen 26 november 2013.
  • ^ Ziek et al. : P.705
  • ^ Ziek et al. : P.701
  • ^ Machado, Olson & amp; Alvarenga
  • ^ De Lyra-Neves et al.
  • ^ Auer et al.
  • ^ BLI
(0)
(0)
Commentaren - 0
Geen commentaar

Voeg een reactie

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha