SCYLLARIDES LATUS

SCYLLARIDES LATUS, de Middellandse Zee slipper kreeft, is een soort van slipper kreeft gevonden in de Middellandse Zee en in de oostelijke Atlantische Oceaan. Het is eetbaar en hoog aangeschreven als voedsel, maar is nu zeldzaam over een groot deel van haar assortiment als gevolg van overbevissing. Volwassenen kunnen groeien tot 1 voet lang, worden gecamoufleerd, en hebben geen klauwen. Ze zijn nachtdieren, die uit grotten en andere onderkomens tijdens de nacht te voeden met weekdieren. Evenals worden opgegeten door de mens, is S. latus ook belaagd door een verscheidenheid van beenvissen. Zijn naaste verwant is S. herklotsii, die optreedt voor de Atlantische kust van West-Afrika; andere soorten van Scyllarides optreden in de westelijke Atlantische Oceaan en de Indo-Pacific. De larven en jonge dieren zijn grotendeels onbekend.

Distributie

Scyllarus latus is gevonden langs het grootste deel van de kust van de Middellandse Zee, en in delen van de oostelijke Atlantische Oceaan uit de buurt van Lissabon in Portugal zuiden naar Senegal, met inbegrip van de eilanden van Madeira, de Azoren, de Selvagens Eilanden en de Kaapverdische Eilanden. In Senegal, komt samen met een verwante soort Scyllarides herklotsii, waardoor het lijkt.

Beschrijving

S. latus kan groeien tot een totale lichaamslengte ongeveer 45 centimeter, hoewel zelden meer dan 30 cm. Dit komt overeen met een schaal lengte van maximaal 12 cm. Een individu kan wegen zoveel als 1.5 kilogram. Zoals in alle slipper kreeften, het tweede paar antennes zijn vergroot en afgevlakt in "schoffelen" of "flippers". Ondanks de naam "kreeft", slipper kreeften zoals SCYLLARIDES LATUS geen klauwen, en noch hebben zij de beschermende stekels van langoesten. In plaats daarvan, het exoskelet, en in het bijzonder de schaal, zijn dikker dan in klauwde kreeften en langoesten, als veerkrachtig pantser. Volwassenen zijn cryptisch gekleurd, en de schaal is bedekt met opvallend, hoog knobbeltjes.

Ecologie

Substraat

S. latus leeft op rotsachtige of zanderige ondergrond op een diepte van 4-100 meter. Ze schuilen gedurende de dag in de natuurlijke holen, op de plafonds van grotten, of in riffen, liever situaties met meer dan één ingang of uitgang.

Dieet

Het dieet van S. latus bestaat over het algemeen van de weekdieren. De voorkeur prooi is, volgens verschillende bronnen, zowel limpets of tweekleppigen. De prooi, die S. latus zelfs onder 3,5 cm van het sediment kan detecteren, wordt geopend door zorgvuldig gebruik van de sterke puntige pereiopods. Zij zullen ook eten oesters en inktvis, maar niet de zee-egels of muricid slakken. Ze eten meer in de warmere seizoenen, krijgen door middel van 3,2 oesters per dag in juli, maar slechts 0,2 oesters per dag in januari.

Predators

De belangrijkste roofdier van S. latus is de grijze triggerfish, Balistes capriscus, hoewel een aantal andere vissoorten zijn ook gemeld aan prooi op S. latus, inclusief donkere tandbaarzen, combers, mediterrane regenboog lipvis, rood tandbaarzen en gag tandbaarzen. Een Octopus vulgaris is waargenomen te eten S. latus in een kunstmatige omgeving, maar het is onduidelijk of S. latus wordt preyed door octopussen in de natuur.

Levenscyclus

Mannelijke Scyllarus Latus dragen spermatoforen aan de basis van de laatste twee paren pereiopods in april. Bemesting is niet waargenomen in deze soort, maar de meeste reptant decapoden paren met het ventrale vlakken samen. Tussen juli en augustus, vrouwen voeren rond 100.000 eieren op hun vergrote, vederlicht pleopods. De eieren zijn ontstaan ​​uit een heldere oranje kleur met een donkerbruine voordat vergoten in het water na ongeveer 16 dagen van ontwikkeling. Er is gewoonlijk slechts één generatie per jaar.

De larven zijn veel minder bekend dan de volwassenen. Een eerste 1,3 millimeter lang naupliosoma fase, die zwemt met behulp van de antennes, verhaart in de eerste elf phyllosoma etappes, die zwemmen met behulp van hun borstkas benen. De laatste phyllosoma fase kan een grootte van 48 mm te bereiken en kan tot 11 maanden oud zijn; het grootste deel van de tussenliggende phyllosoma stadia zijn niet waargenomen. Eén nisto is de kleinste volwassenen nog waargenomen. Volwassenen ruien jaar, en waarschijnlijk migreren naar koelere wateren met een temperatuur van 13-18 ° C te doen. De oude exoskeleton verzacht over een periode van 10-22 dagen voordat het wordt vergoten, en de nieuwe, bleke exoskelet duurt ongeveer drie weken om volledig te harden. Kleinere individuen meestal gewichtstoename in de loop van een rui, maar dit verschil is minder uitgesproken bij grotere dieren.

Gedrag

SCYLLARIDES LATUS is meestal 's nachts in het wild, omdat de meeste van zijn roofdieren zijn dag. Terwijl de opvang, S. latus neigt gezellig te zijn, met een aantal personen met dezelfde shelter. Wanneer geconfronteerd met een roofdier, S. latus heeft geen klauwen of stekels op de predator af te weren, en in plaats daarvan ofwel klampt zich vast aan de ondergrond, of zwemt weg met krachtige buiging van de buik, of "tail-flips". Grotere kreeften een sterkere grip dan kleinere uitoefenen, met een kracht van maximaal 150 newton nodig te verjagen de grootste individuen.

Roofdier vermijden kan ook de frequente gedrag, waar S. latus terug naar een schuilplaats zal uitvoeren voedsel consumeren voordat ze uit te leggen. Wanneer twee S. latus personen strijden om een ​​voedingsmiddel, mogen zij de vergrote tweede antennes gebruiken om hun tegenstander flip-over, door vastklemmen de antennes onder het lichaam van de tegenstander en snel te verhogen van hen. Een alternatieve strategie is om grip een tegenstander en beginnen met de staart flipping beweging, of om deel te nemen in een sleepboot van de oorlog.

Taxonomie

Scyllarides latus oorspronkelijk ingedeeld in het geslacht Scyllarus, samen met de vier andere slipper kreeften bekend op het moment. Aparte genera werden voor het eerst geïntroduceerd door William Elford Leach in 1815, namelijk thenus orientalis en Ibacus. In 1849, Wilhem de Haan verdeelde het geslacht Scyllarus in twee geslachten, Scyllarus en Arctus, maar maakte de fout van het opnemen van het type soort Scyllarus in het geslacht Arctus. Dit werd voor het eerst erkend door de ichthyologist Theodore Gill in 1898, die Arctus synonymised met Scyllarus, en richtte een nieuw geslacht Scyllarides naar de soorten die De Haan in Scyllarus had geplaatst houden. Scyllarides wordt in de subfamilie Arctidinae, die wordt onderscheiden van andere subfamilies door de aanwezigheid van multiarticulated exopods op alle drie maxillipeds en drie gesegmenteerde palp de onderkaak. De enige andere geslacht in de onderfamilie, Arctides, onderscheidt zich door een hoger gebeeldhouwde schaal, met een extra rug achter elk oog, en een dwarse groef op het eerste segment van de buik.

De enige andere soorten van Scyllarides te ontstaan ​​in de oostelijke Atlantische Oceaan is Scyllarides herklotsii, die verschilt van S. latus meestal in de versiering op de schaal; terwijl in S. latus de knobbels zijn hoog en uitgesproken, ze zijn lager en meer afgerond in S. herklotsii.

Letterproef

Het type plaats gegeven door Pierre André Latreille in zijn oorspronkelijke beschrijving van de soort was gewoon "Mediterranée", zonder aanwijzing van een soort monster. Lipke Holthuis koos later een lectotype voor de soort, waarin het dier geïllustreerd door Cornelius Sittardus was, en gepubliceerd in Conrad Gesner's Historiae Animalium in 1558. Deze illustratie, oorspronkelijk een aquarel maar gereproduceerd door Gesner in een houtsnede, werd door Latreille genoemd in zijn beschrijving als bijzonder fijne en is alles wat overblijft van het type monster. Gezien het feit dat Sittardus werkte in Rome op het moment, is het waarschijnlijk dat het type specimen was een vers exemplaar van de Tyrreense Zee in de buurt van Rome.

Menselijke consumptie

S. latus is eetbaar, maar het is een relatief zeldzame soort, en is daarom van weinig belang voor de visserij. Het is echter gevangen in kleine hoeveelheden tijdens de distributie, meestal in schakelnetten door sleepnetten en kreeft potten. Een jaarlijkse vangst van 2000-3000 kg is gemeld voor Israël. Vangen door de hand is steeds vaker geworden, sinds de komst van het duiken gemaakt leefgebied van het dier meer toegankelijk voor mensen. Dit kan getroffen bevolking maten van S. latus in sommige gebieden.

(0)
(0)
Commentaren - 0
Geen commentaar

Voeg een reactie

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha