Tamara Geva

Tamara Geva was een Russische actrice, balletdanser en choreograaf. Ze was de eerste vrouw van danser / choreograaf George Balanchine.

Biografie

Geva werd geboren met de achternaam Zheverzheieva, soms gespeld Gevergeyeva, de dochter van Tamara Urtahl en Levko Zheverzheiev. Grootouders van vaderskant Geva, hoewel Tatar moslims, richtte een bedrijf, die hun zoon geërfd, die objecten voor de Russisch-Orthodoxe Kerk, waaronder kostbare iconen en ornamenten, evenals goud lame en kant voor kerkelijke gewaden vervaardigd. Geva's ouders waren beschermheren van avant-garde kunstenaars. Geva verkorte haar achternaam toen ze naar St. Petersburg, Rusland. Haar vader, hoewel verhoogde moslim, werd een vrijdenker. Geva beschreef haar moeder, ook Tamara, als een mooie, maar egoïstische vrouw, vaak ontrouw aan haar man. Geva's ouders waren niet in staat om te trouwen totdat hun dochter was zes jaar oud. Als kind woonde ze in een groot 18e-eeuws huis, die een miniatuur theater en een theater museum had. Het museum is bewaard gebleven en is nu bekend als het Staatsmuseum van Theater en Muziek.

Geva studeerde ballet particulier, maar na de revolutie ze de Theaterschool van de Sovjet Ballet toen het begon om oudere ballet studenten voor de nacht klassen te aanvaarden. Hier ontmoette ze danser en choreograaf George Balanchine later, die leerde balzaal danslessen. Ze trouwde Balanchine in 1923 op de leeftijd van 16; Het huwelijk werd ontbonden in 1926.

Huwelijken

Ze trouwde Karp Davidoff na haar scheiding van Balanchine. Davidoff, een acteur en mode executive, was eerder getrouwd met een vlieger, Lucia Davidova; Geva en Davidova werden vrienden, en werden vaak in het openbaar met elkaar geëscorteerd door Davidoff. Geva trouwde, ten slotte, op 28 juni 1942 aan de Amerikaanse acteur John Emery, de voormalige echtgenoot van Tallulah Bankhead; die vereniging eindigde in een scheiding in 1963. Geva had geen kinderen.

Carrière

Hoewel nog steeds in Rusland, Geva begon te verschijnen professioneel in ballet concerten. In 1924, samen met Balanchine en Alexandra Danilova, Geva deserteerde uit de Sovjet-Unie op een tour naar Duitsland, nadat Diaghilev hen had uitgenodigd om de Ballets Russes, waar ze tot 1926. Zij verscheen ook in 1925 in een Duitse productie van A Midsummer danste Night's Dream als Oberon. In 1927, ze Balanchine's choreografie naar New York City geïntroduceerd, toen ze dansten twee korte solo's van hem. Op het moment dat ze tournee met Nikita Balieff's Chauve-Souris, een reizende revue, die was samengesteld uit de Russische emigranten. Op Broadway, Geva verscheen in de musicals Three's A Crowd, Flying Colors en Whoopee.

In 1935 speelde Geva met het American Ballet. Dit was de eerste onderneming Balanchine's in New York. Ze verdiepte zich in film en theater werk. In 1936 werd ze gekoppeld met acteur Ray Bolger in op je tenen door Rodgers en Hart. Voor op je tenen, ze in een dramatische "Slaughter on Tenth Avenue" sequentie en een ballet parodie gedanst. Een recensent beschreef haar optreden als "prachtig", het toevoegen van "zij kan het burleske met het gezag van een kunstenaar op vakantie". Ze ging op om op te treden in producties van de werken van Euripedes, George Bernard Shaw, en Jean-Paul Sartre. Ze speelde met Raymond Massey in de Londense première van de anti-oorlogsbeweging spelen Idiot's Delight, geschreven door Robert E. Sherwood. Ze gehandeld Euripedes 'The Trojan Women in New York in 1941, en in de Los Angeles productie van Sartres No Exit in 1947. In 1953 speelde Geva het karakter van een sarcastische acrobaat in een New York opleving van George Bernard Shaw mesalliance. De cast opgenomen Roddy McDowall en Richard Kiley. In 1959, Geva en Haila Stoddard gecreëerd kom met mij spelen een muzikale komedie met een score geschreven door Dana Suesse, die een korte off-Broadway run had. Zij was de choreograaf voor de film Specter van de Roos, geschreven door Ben Hecht. Haar laatste optreden was op het scherm in Frevel, gewoon gecrediteerd als "Tamara". In haar latere jaren, had ze verschillende tentoonstellingen van haar schilderijen.

Dood

Geva overleed op 9 december 1997, 90 jaar oud, bij haar thuis in Manhattan van natuurlijke oorzaken.

Geselecteerde filmografie

  • 1951: een aflevering van The Web
  • 1951: een aflevering van The Adventures of Ellery Queen
  • 1948: The Gay Intruders als Maria Ivar
  • 1946: Specter van de Rose choreografie alleen
  • 1942: Nacht van het vliegtuig van Chungking als Gravin Olga Karagin
  • 1942: Orchestra Wives als Mrs. Beck
  • 1937: Manhattan Merry-Go-Round als Madame 'Charlie' Charlizzini
  • 1934: De Grote Moment als Madame Lottie Marvo
  • 1931: Het meisje Habit als Sonja Maloney

Gedenkschrift

  • Geva, Tamara. Split Seconds: Een Remembrance. Limelight Editions, 1972.
(0)
(0)
Commentaren - 0
Geen commentaar

Voeg een reactie

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha