Winton Plein

Winton Square is een plein in Stoke-on-Trent in Staffordshire, Engeland. Het plein huizen Stoke-on-Trent station, het North Stafford Hotel, en diverse andere historische structuren. Het plein werd gebouwd in 1848 voor het North Staffordshire Railway, waarvan het hoofdkwartier in het stationsgebouw, en is een belangrijk voorbeeld van neo-Jacobean architectuur. Vandaag de dag, alle gebouwen en structuren op het plein staan ​​gebouwen en het plein is een aangewezen beschermd gebied.

Geschiedenis en design

Voorafgaand aan de aanleg van de spoorlijn, het land nu bezet door Winton plein stond bekend als Winton's Wood en werd in Shelton, dan is een onafhankelijke stad en nu onderdeel van Stoke-on-Trent. Het land maakte deel uit van de glebe land verbonden aan het nabijgelegen Stoke Kerk en werd vernoemd naar een rector van de kerk, John Sandale, ook bekend als John Winton. De North Staffordshire Railway kocht het land in 1846 met de bedoeling van de bouw van haar belangrijkste station en het hoofdkantoor daar.

Het plein is ontworpen door de in Londen gevestigde landmeter-architect van de NSR's, Henry Arthur Hunt, en gebouwd door John Jay in 1848 voor de NSR, die zijn hoofdkwartier had op de bovenste verdieping van het station tot 1923, toen het werd samengevoegd in de London , Midland en Schotse Spoorweg. Het plein wordt beschreven door spoorweg historicus Gordon Biddle als "het enige stuk van de stad van plan om opzettelijk zijn uitgevoerd door een spoorwegmaatschappij om verrekening van de zender", in vergelijking met het vasteland van Europa en de Verenigde Staten, waar dergelijke stedenbouw was vaker. Sir Nikolaus Pevsner, in de Staffordshire editie van de gebouwen van Engeland, beschreef het als "het mooiste stuk van de Victoriaanse axiale planning in het land". Pevsner beschrijft ook het station en het hotel als het beste voorbeeld van neo-Jacobean architectuur in Staffordshire. Het plein was misschien wel het belangrijkste aanspreekpunt voor de gemeente Stoke-upon-Trent voorafgaand aan de samenvoeging in de veel grotere stad Stoke-on-Trent in 1910. Het is het enige complete vierkante Stoke met vier blokken van structuren, een op elke kant van het plein.

Op een bepaald punt in de 20e eeuw, een rij van Londen platanen geplant en formele auto-parkeerplaats is gemaakt.

Het plein werd aangewezen als beschermd gebied in 1972. Het hotel en alle gebouwen naast het station zijn nu in particulier bezit, maar het karakter van het plein is weinig veranderd sinds de 19e eeuw.

Gebouwen en structuren

Het belangrijkste kenmerk van het plein is het station, een graad II * monumentale pand. Het station is opgebouwd uit rode baksteen in de stijl van een Elizabethaanse landhuis. De meest opvallende kenmerken zijn onder andere drie grote Nederlandse stijl gevels en een grote versierde eerste verdieping erker, die het grootste deel van het centrum gevel dekt. Boven het raam is een borstwering waarin het wapenschild van de NSR wordt gegraveerd, en daaronder is een rij van zeven Toscaanse kolommen die buiten uitsteken van de hoofdstructuur. Aan de andere kant van het plein is het North Stafford hotel is gebouwd in een aanvullende stijl naar het station, maar minder uitgebreid. Het is een drie verdiepingen tellend gebouw, gebouwd in een Elizabethaanse-stijl "E" -vormige plan en, zoals het station, gebouwd mannelijk van baksteen. Het is een rang II * monumentale pand.

In het midden van het plein, tussen het station en het hotel, is een standbeeld van Josiah Wedgwood, een beroemde lokale pottenbakker. Het standbeeld is brons, staande op een stenen sokkel, en is een monumentaal gebouw. Het werd in 1862 opgericht door Edward Davies en werd een monumentaal pand in 1972. Het standbeeld werd betaald door abonnement, en Winton plein werd gekozen als haar site zowel op het belang van de spoorwegen om de lokale industrie te reflecteren en omdat het plein was op de grens tussen Stoke en Hanley, die beide beweerde thuis Wedgwood's zijn. Het plein wordt gecompleteerd door twee rijen van de spoorwegen huizen, ook gebouwd door Hunt voor de NSR in 1848. De huizen, bedoeld voor senior NSR medewerkers, zijn gebouwd in een vergelijkbare stijl naar het station en het hotel, maar niet met hen concurreren. De huizen, die symmetrisch zijn aan weerszijden van het station zijn gebouwd in een "L" vorm en worden nu gebruikt als kantoor; beide terrassen zijn monumentale gebouwen.

(0)
(0)
Commentaren - 0
Geen commentaar

Voeg een reactie

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha