Zuidelijke Boobook

De zuidelijke Boobook is een soort uil inheems aan vasteland Australië, Zuid-Nieuw-Guinea, Timor en de Soenda-eilanden. Het werd beschouwd als dezelfde soort als de morepork van Nieuw-Zeeland zijn tot 2013. Vogels van Tasmanië tot een taxon, leucopsis die lijken meer nauw verwant aan de Nieuw-Zeelandse soorten. Elf ondersoorten worden erkend. Deze vogel is de kleinste uil op het Australische vasteland en is het continent meest verspreide en gemeenschappelijke uil. Het is overwegend bruin verenkleed met grijs- of geel-groene ogen. Het voedt zich met insecten en kleine gewervelde dieren.

Taxonomie

Engels ornitholoog John Latham beschreef de Boobook uil als Strix boobook in 1801, het nemen van zijn species epitheton van een lokale Aboriginal woord voor de vogel. John Gould beschreven Athene marmorata in 1846 van een model in Zuid-Australië; dit wordt nu beschouwd als een synoniem. In zijn 1865 Handboek van de Vogels van Australië, Gould erkende drie soorten, die hij geplaatst in het genus Spiloglaux: S. marmoratus uit South Australia, S. boobook, dat is wijdverspreid over het hele continent en Tasmanië, en S. maculatus van zuidoostelijk Australië en Tasmanië.

De gemeenschappelijke naam komt van de tweekleurige roep van de vogel, en is ook getranscribeerd als "Mopoke". George Caley had de inheemse naam als Buck-Buck tijdens de eerste dagen van de kolonie opgenomen, en rapportage dat de vroege kolonisten het had genoemd koekoek uil als zijn oproep deed denken aan de Koekoek. Echter, voegde hij eraan toe: "De kolonisten in New South Wales zijn weg door het idee dat alles is het omgekeerde in dat land tot wat het is in Engeland leidde, en de koekoek, zoals ze deze vogel roepen, zingen 's nachts, is een van de de gevallen dat ze wijzen. " Gould opgenomen lokale inheemse namen: Goor-goor-da, Mel-in-de-ye, en Koor-koo. Alternatieve gemeenschappelijke namen omvatten bevlekte uil en bruine uil.

Beide Gerlof Fokko Mees en Ernst Mayr beschouwden de taxonomie van de Boobook uil als zeer uitdagend, de laatste op te merken dat het "een van de moeilijkste problemen die ik ooit heb ontmoet".

In een paper 1998, Janette Norman en collega's testten het cytochroom b DNA van drie ondersoorten te gaan of de dichtstbijzijnde relatieve werd gebruikt in het fokken met de laatste overlevende van de vrouwelijke Norfolk Boobook. Ze ontdekten dat, hoewel de Norfolk Boobook is qua veren met de Tasmanian Boobook, dat het genetisch veel dichter bij de Belgische Morepork. In feite zijn de twee zijn zo dichtbij dat ze genetisch onderzocht of de Norfolk Boobook moet worden erkend als een aparte taxon helemaal niet, hoewel toegegeven zijn ze gemakkelijk te onderscheiden in uiterlijk en zo onderhouden de drie als ondersoorten; de Tasmaanse Boobook alleen afgeweken met 2,7% ten opzichte van de andere twee, terwijl de krachtige en rufous uilen gedivergeerd met 4,4% ten opzichte van elkaar. Toonaangevende van deze, werd de zuidelijke Boobook afgesplitst van de Tasmaanse Boobook en morepork in deel 5 van het Handboek van de Vogels van de Wereld; Echter, verschillende auteurs, waaronder Les Christidis en Walter Boles, betoogde dat de gegevens van de Normandische studie, die elke Australische vasteland Boeboeks niet had bemonsterd helemaal niet, was verkeerd geïnterpreteerd. Ze behandelden de drie taxa als een enkele soort.

Onderzoeken zowel morfologische en genetische kenmerken, Michael Wink en collega geconcludeerd dat de zuidelijke Boobook verschilt van de morepork en Tasmanian boobook, en dat het in plaats daarvan de zuster taxon het geblaf uil.

Ondersoorten

Elf ondersoorten worden erkend:

  • Ninox Boobook Boobook, de nominate ondersoorten, is te vinden op het Australische vasteland, van Southern Queensland, door New South Wales en Victoria in Zuid-Australië.
  • Ninox Boobook halmaturina wordt gevonden op Kangaroo Island. Het wordt soms opgenomen in de benoem ondersoorten. Het heeft donker bruin buik met rood-bruin in plaats van witte aftekeningen.
  • Ninox Boobook rotiensis wordt gevonden op Rote eiland in de Kleine Soenda-eilanden.
  • Ninox Boobook fusca is gevonden op Timor, Roma en Leti-eilanden in de oostelijke Kleine Soenda-eilanden. Het heeft een grijsbruin verenkleed met geen rode tint, in tegenstelling tot andere ondersoorten.
  • Ninox Boobook moae wordt gevonden op Moa, Leti en Romang Eilanden in de Kleine Soenda-eilanden.
  • Ninox Boobook plesseni is alleen bekend van een enkel exemplaar van Alor Eiland in de oostelijke Kleine Soenda-eilanden.
  • Ninox Boobook cinnamomina is gevonden op Tepa en Babar eilanden in de oostelijke Kleine Soenda-eilanden.
  • Ninox Boobook pusilla komt uit zuidelijke laagland-Nieuw-Guinea.
  • Ninox Boobook remigialis is te vinden op de Kai-eilanden in de Kleine Soenda-eilanden.
  • Ninox Boobook ocellata wordt gevonden over het noorden van Australië, Western Australia en het westen van Zuid-Australië, evenals Savu buurt Timor. Het is over het algemeen lichter gekleurde dan andere vasteland Boeboeks, hoewel af en toe een donker-plumaged individuen worden gezien. Vogels van Melville Island zijn klein en in het algemeen donker en werden voorheen geclassificeerd als een aparte ondersoort melvillensis. Vogels uit het zuidwesten van Australië noord naar Tantabiddy op de Noord-West-Kaap en Glen Florrie aan de rivier Ashburton zijn relatief donker met meer uniforme rufous-bruin buik. Mees geclassificeerd ze als een aparte ondersoort rufigaster. Mayr geclassificeerd de lichtste vogels in het noorden van Australië als Arida, medium afgezwakt vogels als mixta en donkerder degenen macgillivrayi. Al deze taxa worden beschouwd als ocellata.
  • Ninox Boobook lurida, ook wel bekend als de rode Boobook, komt uit het noorden van Queensland, en soms beschouwd als een aparte soort.

Beschrijving

De kleinste uil op het Australische vasteland, de zuidelijke Boobook ergens 27-36 cm lang. Het benoemen ondersoort is de grootste. Zuidelijke Boeboeks op het Australische vasteland volgen regel Bergmann's, in dat vogels uit meer zuidelijke delen van de reeks hebben de neiging om groter te zijn. Zo vogels uit de regio Canberra weegt ongeveer 300 gram, terwijl die van Cape York en Broome zijn ongeveer 200 g. Echter, de Tasmaanse Boobook en Nieuw-Zeeland Morepork zijn ook klein.

De zuidelijke Boobook heeft over het algemeen bruine kop en upperparts, met witte markeringen op de schouderveren en vlekken op de vleugels. Zijn hoofd ontbreekt plukjes gebruikelijk in andere uilen, en heeft een blekere gezichtsbehandeling schijf met donkere veren achter de ogen. De ogen zijn beschreven als grijs-groen, groen-geel, of zelfs licht hazelaar, verschillend van de Tasmaanse en Nieuw-Zeeland soorten die gouden ogen hebben. De buik zijn lichter, variërend van bleekgeel tot crème, en worden weggeschoten met bruin. De overheersende kleur is variabel en lijkt niet overeenkomt met ondersoorten of regio. In het noorden en het centrum van Australië, Mayr vond dat de kleur van het verenkleed lijkt te correleren met de regen of vochtigheid, bleker vogels worden gevonden in drie gescheiden gebieden, elk ongeveer 1600 km afstand van de andere twee: de westelijke Kimberley en Pilbara, Sedan op Cloncurry de rivier, en rond Ooldea, met donkere vogels gevonden op Cape York en Melville Island.

Verspreiding en habitat

De zuidelijke Boobook wordt gevonden in heel Australië, behalve in de meest dorre woestijn regio's, en in het zuiden van Nieuw-Guinea, Roti, Timor en omliggende eilanden in Indonesië. Het wordt gevonden in een breed scala van habitats, uit bos en open bos om struikgewas en semi-woestijngebieden. Het is aangepast aan landschappen veranderd door menselijke activiteit en is gevonden in landbouwgrond en voorstedelijke gebieden, zolang er enkele verspreide bomen.

Voeden

De zuidelijke Boobook prooien meestal op insecten, vooral nachtelijke kevers en motten, muizen en vogels ter grootte van een huismus. Een groter deel van zijn dieet ongewervelde vergelijking met andere Nederlandse uilen. Veldwerk in de nabijheid van Canberra gevonden dat vertebraten samengesteld meer van de voeding in de herfst en winter. Een studie in Victoria vond dat grotere dieren waren eatern, waaronder Kleinst Waterhoen, gemeenschappelijke ringtail possum en wilde konijn. Het maakt gebruik van een hek, een filiaal of telegraaf pole als een baars of uitkijkpunt om te jagen uit.

Fokkerij

De zuidelijke Boobook nesten in gaten in bomen, overal van 1 tot 20 meter boven de grond.

(0)
(0)
Commentaren - 0
Geen commentaar

Voeg een reactie

smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile smile smile smile smile
smile smile smile smile
Tekens over: 3000
captcha